vrijdag 30 september 2011

Armen de Poth

Vanochtend op het fietsje naar de stad om op het stadhuis mijn kleding voor de dag te halen en de overige attributen, trouwboekje, akte en pen.
Dan weer op het fietsje naar De Armen de Poth, een instituut dat ergens in 1500 is opgericht om de behoeftigde te voorzien van voornamelijk brood. Brood dat overigens in De Poth zelf gebakken werd.

Hier de entree naar het hofje De Poth, met rechts gelijk de St Rochuskapel. Een snoeperig klein kapelletje vernoemd naar Heilige Rochus de beschermheilige van de zieke, met name voor de pest en lepralijders.


De binnenkant van het kapelletje, mooi in het ochtend licht. Voor de kroonluchter hangt een koord, hieraan mochten de kinderen zelf de klok laten luiden. Het is niet meer de originele klok, die hangt nu in het kapelletje en komt helemaal uit 1600! Da's toch om stil van te worden!!

Zoals gezegd werd er voornamelijk brood uitgedeeld, en brood dat in de eigen bakkerij gebakken werd!!
"de hongerigen spijzen"was van oudsher het eerstgenoemde en belangrijkste van de zeven werken van barmhartigheid. Ook De Poth is hier geen uitzondering op, eeuwen lang hebben de broeders, later de regenten, de wekelijkse voedseluitdelingen als een heilige opdracht gezien waarvan zij niet mochten afwijken. Pas in 1974 werd besloten dat het toch niet meer van deze tijd was en is er met de bedeling gestopt. Overigens wordt er tot op de dag van vandaag nog drie maal per jaar krentenbrood uitgedeeld, met de kerst, pasen en op de stichtingsdag 8 juni! Bijzonder toch allemaal.

De Heilige Rochus had een hond, zou dit beestje daarom zijn afgebeeld in een tegeltje in de bakkerij?Buiten scheen het zonnetje uitbundig en krachtig. Zo een prachtig verstilt hofje midden in de stad. Terwijl de gasten zich te goed deden aan koffie en gebak was ik binnen als een gek foto's aan het maken! En kreeg ik e.e.a. uitgelegd door de huidige beheerder van De Poth die zelf in het Regentenhuis woont!
Maar goed, ik kwam hier om een huwelijk te sluiten en dat heb ik uiteindelijk ook gedaan. Het was gezellig, de sfeer was goed, het bruidspaar Helemaal, maar dan ook HELEMAAL hartstikke IN LOVE.
mag vreemd klinken, maar dit is lang niet altijd zo

En was ik vanochtend zomaar met mijn neus in de Historische boter gevallen. En daar kan ik zo van genieten. Ik blijf het een vreemde gedachten vinden dat wij nu onze voetstappen achter hebben gelaten op zo'n historische plek. Dat ik vanochtend Marco en Nanda heb getrouwd in een kapel waar voor de oorlog 'gewoon' het brood nog uitgedeeld werd. Mijn tante an en greet waren toen jonge meiden die daar misschien ook nog wel eens brood hebben gehaald!! Dat moeten LZ'tje en ik eens ga navragen!!


Amersfoort heeft heel veel mooie pandjes, en dit is er een van;
Laura's quilt atelier in de Muurhuizen. Laura snapt mijn enthousiasme maar al te goed, ze woont zelf in een van de eerste stenen huizen die Amersfoort rijk was. Haar quiltatelier zit in het 'vuurhuis', heeft vele kleine nisjes en niet alleen bakken vol geschiedenis, maar ook bakken vol met stofjes. Het is zeker de moeite waard om eens bij haar in de winkel te gaan kijken.
Beter nog maak eens een stadswandeling door Amersfoort, het is echt een hele mooie stad.

Ik was niet zomaar bij Laura in de winkel, ik was hier met een missie!!
Op tafel mijn Pocket of Posies. Ik heb hem hier achter gelaten zodat Liesbeth hem voor mij kan rijgen. Dat vind ik altijd zo'n klus en met mijn niet al te beste knieen is dit een prima oplossing.
Een lekkere hops erin en dan maar gaan quilten, garen zat gekocht afgelopen apil in Ohio!!

Al met al een prima dag, geen naald in mijn hand gehad, maar dat geeft niet. Vanavond gezellig een verjaardag en morgen Mini Bee bij mij thuis. Gaan we DJ!!

Tot morgen,

Juud

4 opmerkingen:

Quilt it and Dotty www.quilt-it.nl zei

zie ik me daar toch een bekende quilt, en wat ligt ie mooi bij Laura! Ik ken alleen haar oude stekkie, en nu kom ik bijna nooit meer in quiltwinkels.....

Ineke Original zei

Wat een geweldige foto's. Mijn man heeft dit kerkje 2 x geschilderd. Ik heb je bij mijn favorieten gezet.
veel liefs,
Ineke van den Akker

Lida zei

Wat een bijzondere locatie heb je mogen gebruiken en wat een mooie foto's en verhaal is ook interessant! Succes met je DJ. Groetjes
Lida

Ineke Marijnissen zei

wat een mooi verhaal Juud wat mooi he dat je daar in een keer veel meer van weet en wat byzonder dat je er dan ook nog kan lopen!
groet Ineke
ps was gezellig vanmiddag