maandag 20 juni 2011

Berlijn

Nog niet eens zo lang geleden besloten en nu is het dan "al" zover. Wij gaan naar Berlijn, naar Esther Miller, in een dorpje Topchin onder de 'rook' van Berlijn. Hier zullen we quiltles gaan krijgen van Esther.
Maar voordat het zover is gaan we eerst een dagje de stad verkennen.

Met de auto naar 'n station en vandaar uit met de trein naar Berlijn. We stappen uit op de Friedrichstrasse, wat volgens de treinconducteur behoorlijk centrum was. Daar heeft de goede man gelijk in gehad. Voordat we het wisten liepen over "Unter den Linden" en werden we gestrikt voor een rondrit door de stad per bus. Hier hebben we gelijk gebruik van gemaakt, want wanneer je maar 1 dag te besteden hebt wil je bovenal een goede indruk krijgen.


Terwijl het er in Nederland met bakken de lucht uit kwam, zaten wij heerlijk in het zonnetje met koptelefoon.

en reden langs de Reichstag. Wat vooral opvalt is de moderne architectuur en dat deze moeiteloos samengaat met de oude! Het is in een woord een prachtige, historische stad.

Bij een restant van de Berlijnse muur stappen we uit. Dit moeten we toch echt van dichtbij bekijken.


Zelfs nu, 22 jaar na de val van de muur, blijft het indrukwekkend. Wij staan nu in het Westen en kijken over de muur uit naar het Oosten. Voor de muur is een tentoonstellinggemaakt, opgebouwd uit foto's die verteld over de geschiedenis van Duitsland, de opkomst van de NSDAP, de oorlog, de bouw van de muur.

Door de hele stad is duidelijk bestraat waar ooit de muur gelopen heeft.

Checkpoint Charlie, ooit afgebroken, maar uit toeristisch oogpunt weer "herbouwd". Nu staan er Duitse jongens in Amerikaans uniform waar je, betaald, mee op de foto kunt!!

Dit is het 'dak' van het Sony Centrum, hypermodern, een 'larger than life' bioscoop. Waar je films kunt zien in hun originele taal. Dat is in Duitsland natuurlijk heel wat!

Doordat "de muur" weg is, is ook minder duidelijk wat vroeger Oost en/of West Berlijn was. De voetgangersoversteek plaatsen geven uitkomst. Wanneer je dit gestyleerde poppetje ziet weet je dat je in voormalig Oost Berlijn bent!


Hier het Holocaust-Mahnmal,  bestaat uit 2711 donkere betonblokken, die in hoogte van elkaar verschillen. Het monument meet bijna 3 voetbalvelden. In mei 2005 werd het Holocaust-Mahnmal geopend voor publiek. Overigens ging daar een flinke rel aan vooraf. Want het bedrijf - Degussa AG - dat verantwoordelijk was voor de antigraffiti laag op de betonblokken, bleek een dubieus verleden te hebben. Degussa AG namelijk was tijdens de holocaust mede-eigenaar van het bedrijf dat Zyklon B produceerde voor de nazi’s. Uiteindelijk ging de opdracht toch door.

De enige stadspoort van Berlijn die nog overeind staat. Gelegen op het Pariser Platz en aan het einde van Unter den Linden. De poort werd gebouwd in 1788. De Brandenburger Tor bestaat uit een zuilengalerij van 26 meter hoog en 66 meter breed. Op de zuilengalerij staat een strijdwagen met 2 wielen en 4 paarden. In de strijdwagen zetelt Victoria, de Griekse Godin van de overwinning. Het beeld dat je vandaag de dag ziet, is trouwens een kopie. Het originele beeld ging verloren in de Tweede Wereldoorlog. De Brandenburger Tor is ook een monument van deling en hereniging. In 1961 namelijk werd er bij de Brandenburger Tor begonnen met de bouw van de Muur. Later, in 1989, was het ook de plek waar de Muur voor het eerst viel.


Eenmaal terug op ons logeeradres lopen we het dorpje in. Eten we eerst een heerlijk ijsje,

en ach we zitten zo lekker dat we besluiten hier ook ons avond eten te eten. Het was HEERLIJK!!

Morgen vertel ik jullie over

het quilten bij Esther Miller,

Doeg,

Juud

4 opmerkingen:

Elisabeth zei

Dat leest lekker weg... ben benieuwd naar het vervolg!

Yvonne zei

Wat heerlijk dat jullie wel mooi weer hadden, dat maakt het gelijk veel gezelliger. Succes bij Esther Miller.

Marianne & Marie-José zei

Wat hebben jullie al veel van Berlijn gezien in maar een dag. Ben heel benieuwd naar het quilten met Esther. Groetjes Marianne

Floor zei

Dat was Berlin in vogelvlucht!
Maar mooi is het wel, en veel te zien.
Als kind was ik er ook en toen in Oost-Berlin geweest, destijds was er nog hele strenge contrôle, gelukkig is dat niet meer.
Groetjes,
Floor