zaterdag 24 december 2011

Kerstavond

Mijn moeder en ik waren vaak samen, om niet te zeggen altijd. Als jong meisje begon dat natuurlijk shoppend, wandelend door de stad en dan helemaal ziels gelukkig zijn omdat ze dan net die ene mooie blouse voor mij kocht. Toen ik 18 werd kreeg ik een gouden ring, want ik was toch al een hele meid geworden. Eenmaal getrouwd kwamen ze me achteraan naar Engeland en later kwamen ze veel vuldig op bezoek in Duitsland. Van jonge meid, naar volwassen vrouw, echtgenote en zelf moeder.
Toen ik moeder werd was mijn moeder er ook, letterlijk. Heerlijk met haar koude handen op mijn voorhoofd, vol bewondering kijkend hoe Maxime ter wereld kwam. Veel en veel te vroeg, het was een wurmpje van 29 weken, net 1 kilo zwaar.

En nu aan het eind van het jaar word ik toch altijd een beetje weemoedig. Ik heb dat altijd, maar nu voor het eerst zonder mijn moepse-floeps. In huis staan herinneringen aan dagjes uit, momenten met mijn moeder.
Zoals deze twee kabouters. Avond aan avond staan ze weer te branden op de vensterbank. We kochten ze jaren geleden op een markt in Oude Water waar we bij toeval tegen aangelopen waren. Verdrietig word ik gelukkig niet van, het brengt eerder een lach om mijn mond. Want gaat het er in het leven niet om dat we mooie herinneringen maken? En dat heb ik volop gedaan met mijn ouders.

Deze kleine stitcherie hing vorig jaar nog op mijn moeders deur in het verpleeghuis. In gedachten zie ik daar nog het rode bordje met daarop de tekst "zuurstof" voor hangen. Wat had ze daar een hekel aan.
En nu hangt het kleedje in de hal, met daaronder kerstgroeten en de beste wensen voor het nieuwe jaar.
Want zo gaat het, ik hoop de warmte van mijn moeder door te geven aan Maxime.
De rollen zijn omgedraaid, ik shop nu met haar, klets met haar over de liefde, haar toekomst, haar dromen en weet ik dat zij van mij die mooie blouse gaat krijgen.

In gedachten knipoog ik naar mijn moeder,
het is goed zo!

Ik wens jullie allemaal hele mooie feestdagen,
en zorg voor prachtige herinneringen,
want die gaan levens mee!

Doeg,

Juud


24 opmerkingen:

Rita zei

Wat een dierbare herinnering die je met ons wilt delen. Fijne Kerstdagen. gr. Rita

Guusje, zei

Bijzonder om dit te lezen want ik heb precies hetzelfde met mijn mam. Vele dagjes uit gehad, veel kleine cadeautjes gekregen die ik nog steeds koester. Ik mis haar enorm maar het is ook goed zo, dit heb ik ook als ik aan mijn pap denk en aan mijn broertje.
Alvast hele fijne kerstdagen gewenst.

Elisabeth zei

Zeker deze eerste kerst zonder je moeder zal leeg zijn...maar prachtige herinneringen en dat is zeker veel waard! Ook wil ik jou hele goede kerstdagen toewensen met man en dochter!! (kaartje hou je nog te goed..erg he?!) Lieve groet, Elisabeth

Willy zei

Wat heb je deze herinneringen aan je moeder mooi beschreven. Ik ben er stil van.
Fijne dagen en een heel mooi 2012.
Lieve groet Willy

jolanda zei

Wat heb je dit mooi beschreven Judith... zo herkenbaar ook. Je weet het misschien niet, maar jouw woorden helpen mij om er ook op deze manier tegenaan te kijken.
Om te proberen te genieten van alle mooie herinneringen die ik ook heb. Net als jij waren we altijd samen dus herinneringen te over!
Hele fijne feestdagen gewenst lieve Judith en geniet van al het moois dat je moeder voor je achtergelaten heeft.
warme groeten, Jolanda

Berna zei

Wat een mooie woorden ter herinnering aan je moeder. Het ontroerd me. Koester deze mooie herinneringen en maak nieuwe met Maxime zodat zij over een heeeeeeleboel jaren net zo aan jou terugdenkt zoals jij nu aan je mams.
Fijne dagen en veel liefs voor jullie alle drie!!
X Berna

ria vogelzang zei

Lieve Juud, wat een prachtige herinneringen! En lief dat je ze met ons wilt delen.
Geniet van je lieve Maxime en je goede herinneringen!
Fijne Feestdagen!!
Liefs, Ria.

Lida zei

Wat een mooie herinneringen heb je aan je moeder en wat lief die kabouters in het kozijn, ja de mooie herinneringen verwarmen ons en maken ons in staat de liefde door te geven aan de volgende generatie en hun warme en liefdevolle herinneringen te geven. Fijne dagen met allen die je lief zijn, groetjes
Lida

Annelies zei

Wat bijzonder dat je deze herinneringen met ons deelt.
Ik wens je hele fijne kerstdagen en een heel gelukkig, gezond en creatief 2012 !

Wieke van Keulen zei

Wat een prachtig, ontroerend verhaal, Judith. Wat ontzettend mooi hoe je verteld dat je met een lach aan haar terug denkt en niet meer vol verdriet. Dat is een hele kunst. En wat goed dat je dit deelt. Hele fijne kerst met de mensen die je dierbaar zijn en met fijne herinneringen aan de kerstdagen die je met moeder hebt gedeeld.

Marians Quiltblog zei

Wat een mooie woorden Judith die je met ons deelt. Koester deze herinneringen. Fijne dagen, geniet ervan.
Hartelijke groet,
Marian

inge zei

het zijn mooie herinneringen! fijne dagen!

Floor zei

Fijn dat je zulke mooie herinneringen hebt aan je ouders!
Wie weet is je moeder toch wel een beetje bij je met deze dagen om een oogje in het zeil te houden.
Groetjes en fijne dagen,
Floor

Phebe and Jane zei

Ik kan me voorstellen dat je op dit soort dagen zulke herinneringen hebt aan dierbaren, die er niet meer zijn. Gelukkig zijn het goede herinneringen. Ik wens jou en je gezin hele fijne feestdagen toe.
Groetjes,
Marian

Ineke Marijnissen zei

Mooi Juud
wat heerlijk dat je zulke mooie herineringen hebt, en dat je bezig bent om ze door te geven
Lieve groetjes voor jullie alledrie

Ien

Hennie zei

Ja daar gaat het om de goede herinneringen die een levenlang mee gaan, wat een mooie woorden ! ! !

Ook voor jou en je familie fijne kerstdagen en een gezond en creatief 2012 gewenst.

Groetjes Hennie.

christine zei

ik wordt er een beetje weemoedig van.ik mis mijn pa en ma alweer vier jaar en ook bij mij zijn de herrineringen met de kerstdagen heel bijzonder. geniet van de kerstdagen ze zijn straks ook bijzonder!

christine

Rennie zei

Dank je wel Juud dat ik je prachtige verhaal mag lezen op Xmas Eve. Ik wens jou en je dierbaren een goede Kerst met veel warmte en liefde.

Supergoof zei

Hoi Juud, wat heb je dit lief geschreven!
Fijne dagen toegewenst!

Elly (creatieveling Elly) zei

Wat mooi omschreven.
Ikwens jou met je familieleden hele fijne Kerst.
Groetjes Elly

Nelleke zei

Hallo Judith ik sluit me bij de vorige spreeksters aan dat je het helemaal herkenbaar voor vele van ons hebt verwoord.Ze zijn uit ons oog maar in ons hart zo voel ik het.Ook ik wil jou en je familie hele fijne dagen wensen.Groetjes Nelleke

Jane in Cumbria zei

Wat fijn dat je zulke mooie herinneringen hebt aan je moeder, en dat je nu datzelfde weer kunt betekenen voor je dochter!
Ik wens jou en je familie ook hele fijne feestdagen!
groetjes
Jane

Anoniem zei

Xxxxx .......Yves

Miranda zei

Knipoog ook richting jou... en hoop dat je al je mooie gedachten bij je mag houden en er nog lang de warmte van mag houden!
knuffel van Miranda enne wat is die 40 schitterend!