zondag 26 januari 2014

Quilten, hoe doe je nu wat?


Op mijn berichtje over het quilten aan jane ontving ik van Ella de volgende reactie;
“Ik begrijp best dat het voor ervaren quilsters zoals jou en veel van je regelmatige reageersters vanzelfsprekend is. Ik zou eigenlijk wel willen weten hoe je besluit hoe je gaat quilten, wat vind jij daar nu belangrijk bij. Persoonlijk mis ik daar de visie van veel quilsters over. Hoe kijk je ernaar (de top) en hoe bepaal je wat je ermee gaat doen? Nouja, dat vraag ik me af dus”
goeie vraag en een lastig antwoord. Want ZO ervaren ben ik nu ook weer niet. Maar laten we eens kijken naar wat ik tot nu toe gedaan heb.
DSC01851DSC01852
In mijn 40 heb ik de vorm van mijn blokken gevolgd. En omdat er in deze quilt veel rood/bruine tinten zit heb ik op sommige stukken ook met rood/bruin gequilt. Rond de flying geese had ik ook makkelijk in de naad (in de ditch) kunnen quilten. “Nadeel” daarvan is dat je het quiltwerk aan de voorkant niet ziet.
En ik het juist leuk vind om wel het quiltwerk WEL te zien, maar dit is voor iedereen natuurlijk heel persoonlijk.
Dat is hetzelfde of je van hele fleurige stoffen houdt of juist van reproducties.
DSC01854
Ook in 40 heb ik het patroon van de stof gevolgd, in dit geval werd het dus een mooi raster werkje. Erg handig, want ik het hier niets voor hoeven aftekenen.
Overigens was ik hier zelf ook enorm aan het zoeken naar wat en hoe deze quilt te quilten.
Uiteindelijk ben ik maar gewoon begonnen en heeft mijn quiltnaad, en quiltzin heel veel laten bepalen.
DSC01855DSC01856
In de Dear Jane ‘doe ik maar wat’. Alle effen punten zijn in de ditch gequilt en om de punt te benadrukken heb ik drie punten in elke punt gequilt.
In het vierkantje blokje heb ik juist weer door alle beiges gequilt en ook hier in de ditch, maar dat zie je dus niet.
Op de achterkant natuurlijk wel!
(pfft gelukkig)
DSC01857DSC01859
In het linker blokje heb ik ook de vorm van het patroontje gevold, dit wordt ook wel echo-quilting genoemd. Voor mooi echoquilten kun je ook bij Jane in Wales kijken. Die verricht wonderen terwijl ze quilt!
En in het mandje zitten bloempjes, naar een idee van Mariet Soethout. Want vooral kijken wat anderen doen is ALTIJD een GOED IDEE.
DSC01861DSC01863
In de pocket of posies heb ik ervoor gekozen om de hexagonen in de ditch te quilten. En met applicaties is het zo dat je altijd eerst rond de applicatie quilt (dan komt deze mooi naar voren) en pas later in de achtergrond verder gaat. In de mand met bloemen kun je dat goed zien.
DSC01865DSC01866
Ook is er een quilt van mij door Amish vrienden doorgequilt. En hierbij is er gekozen voor mallen die ze hebben. En dus zitten er in de sashings ‘bloempjes’ en heeft de rand een mooie kabel. Dit is echt gebeurd omdat deze mallen nu eenmaal in het bezit van deze dames zijn.
DSC01867
In dit blok kun je mooi zien dat er gekozen is voor in de ditch, maar is er ook op een kwart inch van de naad gequilt.
Mijn advies aan jou zou zijn om vooral goed te kijken naar het blok, probeer voor te stellen wat je juist naar voren wil laten komen, daar ga je langs quilten.
Kijk ook goed in boeken of in patronen. Zoals het dear jane boek, want daarvan is elk blokje gequilt gefotografeerd en kun je dus zien of je het wat vindt.
Vraag of kijk bij anderen, of vraag om advies in de quiltwinkel waarin je komt. Ik hoop in elk geval dat je hier wat aan hebt gehad.
En kijk en vraag vooral op BLOGS!
Fijne zondag,
Groetjes Juud

19 opmerkingen:

Noa Tonnis zei

Dat heb je goed verwoord het is ook persoonlijk vind ik,ik quilt meestal de achtergrond weg zodat je bv de ster naar voren laat komen,maar kan ook hele andere vormen gaan quilten in een blok zoals nu mijn les soeurs dat vierkante blokje quilt ik rond door aan de zijkanten.

M Verheij zei

Juud,bedankt voor de duidelijke uitleg want ik zit hier ook mee.Nu snap ik het beter.
Fijne zondag
Maaike

Rina zei

Ook bij mij blijft dat een puzzel. Ik kijk net als juud naar het blok. Applicatie is makkelijk, daar quilt je omheen. Bij de dear jane kijk ik per blokje. Soms valt een blokje minder goed uit, maar daar leer je ook weer van. Soms quilt ik in de ditch, soms een stukje ernaast. Soms volg ik het motief in de stof en als ik wat meer ruimte heb in een blokje maak ik een bloem of hart. Gewoon je hart volgen dus, net als juud.
En veel bij anderen kijken.
Juud heeft het goed uitgelegd.

Berna zei

Het blijft voor elke quiltster puzzelen maar ik denk dat degene die jou deze vraag heeft gesteld, blij is met jouw antwoord/blogje.
Fijne zondag!

Yvonne zei

Prima uitleg. Eigenlijk moet je inderdaad gewoon doen wat je zelf het mooist en prettigst vindt. Het is een soort zoektocht van vallen, opstaan, bijleren en ook afleren en vooral er heel veel,lol in hebben. Als je dat niet hebt wordt het nooit wat toch?

Sis Voorn zei

Goed onderwerp om het is over te hebben !
Prima uitgelegt...het geeft nog meer zin om door te gaan ;)
Wat hebben we toch een geweldige hobby, hé
Fijne zondag ... Kus...

Sjoukje zei

Goed beschreven! Leuk om eens over te lezen. Ik heb nu vier grotere quilts gemaakt en het lukt me steeds gemakkelijker om te kiezen hoe het werk gequilt moet worden. De volgende in de rij wordt de Sylvia's Bridal Sampler. Ik denk dat ik daar ook gewoon weer per blokje bepaal hoe er gequilt moet worden, want dat houdt het werk voor mij interessanter. Heel vaak teken ik niet eens voor, maar ga ik gewoon quilten, mijn lijnen worden dan soepeler dan als ik eerst teken. Ik ben niet echt een tekentalent. Voor de randen gebruik ik graag een mal, zodat er een mooi motief in komt.

Groetjes,
Sjoukje

marianne zei

Fijne duidelijke uitleg en zoeken naar quiltmotiefjes is toch zoooo leuk

betty prins zei

Ik merk dat ik door te quilten er steeds handiger in wordt. Hoewel iedere top een nieuwe uitdaging is wb het doorquilten. Je laat erg mooie voorbeelden zien!!

carina zei

Mooi verhaal heb je er van gemaakt is eigenlijk ook wel een vraag die mij bezig houdt. Dus thnx maar weer! See you soon

Carin zei

Wat een leuk verhaal. Zelf zit ik er ook vaak mee om te zien wat ik wil quilten, blijft altijd vaak nadenken :D

Anoniem zei

Zo te lezen heb je veel dames blij gemaakt met je duidelijke uitleg over het quilten. Ook mij heb je hiermee een plezier gedaan. Fijne zondag nog!

ella zei

Dankjewel voor de duidelijke uitleg, hier heb ik echt veel aan. Dat van het applicaties quilten wist ik dus echt niet bijv.! Nogmaals dank ook aan de reageersters.

Floor zei

Je hebt het goed uitgelegd en laten zien Juud.
Zelf weet ik van te voren helemaal niet hoe ik het ga doen.
Ik begin in het midden en bedenk dan hoe ik ga quilten.
Bij het volgende stuk bedenk ik ook weer wat ik ga doen.
Het deel in het midden is dan al klaar, zodat je makkelijker ziet hoe je verder kan gaan, wat mooi zou staan.
Soms wil ik het ingewikkeld, en soms wil ik het makkelijk.
Eigenlijk is er geen pijl op te trekken :-). Maar ik zie wel vaak hele mooie voorbeelden in boeken en op blogs, daar leer ik een hoop van.

Hennie zei

Mooi zo`n duidelijke uitleg altijd handig. Een beetje rondkijken op andere blogs of op pinterest http://www.pinterest.com/hennienijland/door-quilt-idee/ daar kun je veel ideeën opdoen, kijk gewoon wat jij leuk vind.

Groetjes Hennie.

Richt zei

Ik ben geen" quilster" maar het lijkt me dat je een hele goede uitleg hebt gegeven en dat je velen hiermee blij hebt gemaakt.
Groetjes Richt

Mariska Schok zei

Fijn deze uitleg! Ben nog een beginneling, mijn eerste quilt heb ik op de machine gemeanderd, maar dat vind ik niet overal in de quilt even mooi. Ben nu quilt 2 aan het snijden en die wil ik met de hand patchen en quilten. Het is een Japanse puzzel met rozenstoffen, dat wordt nog goed kijken dus... Vandaar dat ik blij ben met je blog, daardoor bekijk ik het net weer anders.

Stuart White zei

You have given very good advice. A teacher you have become. I enjoy your work

Patricia zei

Goed uitgelegd, Judith.
Zelf quilt ik ook vaak om datgene heen wat ik mooi naar voren wil laten uitkomen.